top of page

Extreem eigenaarschap toepassen in je leven

Gelukkig raakte geen van zijn SEALs gewond, maar het had heel anders kunnen aflopen.

 

Maar wie is schuldig?

Tijdens de missie debriefing wilden zijn superieuren begrijpelijkerwijs een schuldige aanwijzen. Wie was verantwoordelijk voor deze fout?

 

En, je voelt hem al aankomen, Jocko staat op en zegt: "Dit is mijn schuld. Ik ben de leider van deze missie, en alles wat er gebeurt, ligt bij mij." Alhoewel hij verder niets te maken had met deze fout.

 

Wat  ik fascinerend vind is wat er daarna gebeurde met zijn reputatie. Hij kreeg meer vertrouwen van zijn superieuren en meer respect van zijn ondergeschikten. Omdat hij niet probeerde de schuld af te schuiven.

 

Extreem eigenaarschap betekent dat jij verantwoordelijkheid neemt voor alles wat er gebeurt in jouw team, project en zelfs je leven, zonder excuses en zonder de schuld af te schuiven.

 

"het niet is wat je predikt, maar wat je tolereert."

Als slechte prestaties worden geaccepteerd en niemand ter verantwoording wordt geroepen — als er geen gevolgen zijn — dan wordt die slechte prestatie de nieuwe norm.

 

 

Keep it simple Stupid!

 

Extreem eigenaarschap is niet alleen voor militaire of zakelijke leiders; het kan een grote invloed hebben op persoonlijke groei en succes.

 

Hier zijn enkele praktische stappen om extreem eigenaarschap in je persoonlijke leven toe te passen:

 

1.     Persoonlijke Verantwoordelijkheid: Accepteer dat je verantwoordelijk bent voor AL je acties, successen en mislukkingen. Neem de komende week om te observeren, zie je mensen de schuld afschuiven? In de slachtoffer rol kruipen? Of zag je juist iemand verantwoordelijkheid nemen?

 

2.     Probleemoplossende Focus: Mensen zijn gewired om zich te richten op het negatieve, denk maar eens aan het weer: 6 dagen is het prachtig weer, 1 dag is het weer kut. Je onthoudt die ene dag! Richt je op het vinden van oplossingen. Deze mindsetverandering kan je helpen je leven te verbeteren! Of het nu gaat om persoonlijke relaties of werksituaties​​.

 

3.     Effectieve Communicatie: Wees duidelijk en direct in je communicatie. Hoe moeilijker iets is om uit te leggen, hoe ongeloofwaardiger je bent! Gebruik de KISS methode: Keep it simple stupid!

 

4.     Continu Verbeteren: Het is stom, maar waar: elke tegenslag is een kans om te groeien. Stel persoonlijke ontwikkelingsdoelen en maak een plan om deze te bereiken. Dit helpt je om een mislukkingen om te zetten in les.

 

5.     Lead by example: Je hoeft helemaal geen leiderschapspositie te hebben om een leider te zijn. Laat kwaliteiten zoals integriteit, besluitvaardigheid en verantwoordelijkheid in je dagelijks leven zien! Jij kan het verschil maken en anderen inspireren om zelf ook stappen te nemen.

 

Wil je meer weten over extreem eigenaarschap? Dan kun je de discussie in de podcast "Keep It Thorough" beluisteren​​​​.

 

De vraag is: neem jij extreem eigenaarschap in jouw werk? En in jouw leven?7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe onduidelijke afspraken tot een flop kunnen leiden

M. had de mazzel en de pech de eerste te zijn die aan de slag ging in de kinderopvang. Zoals jullie wellicht weten is er een tekort aan pedagogisch medewerkers. Tegenwoordig moet je minimaal MBOniveau

Comments


bottom of page