top of page
  • Foto van schrijverEvaline

Anna en de Voedselbank

Eén van mijn cliënten, Anna, is een lieve meid die al sinds haar jeugd psychische problemen heeft en daardoor is afgekeurd. Ze woont samen met haar hondje Abby in een niet al te beste wijk, in een flat die eigenlijk te duur is. Ze heeft geprobeerd een goedkoper te gaan wonen door woningruil, dit lukte niet omdat niemand in haar wijk wilde wonen. Toen ze aan de woningbouwvereniging vroeg of zij wat konden betekenen, kon dat niet. Kortom, ze kon niet weg uit dit te dure huis.


Elke maand heeft Anna net genoeg geld over om zelf van te leven en ze is best trots dat het haar elke maand lukt!

En dan komt er een rekening binnen van de zorgverzekering, daar was ze al bang voor. Ze ontwijkt al jaren elke vorm van zorg, ze gaat niet naar de tandarts, dokter of psycholoog. Maar op een gegeven moment had ze het echt nodig en nu komt dus de rekening.


Omdat je in de bijstand zit, word je behoeftig. Omdat je behoeftig bent, raak je in paniek. Omdat je voortdurend in paniek bent, raak je uitgeput. Omdat je uitgeput bent, kan je niet goed nadenken. Omdat je niet goed kan nadenken, kom je niet tot logische oplossingen. Omdat je niet tot goede oplossingen komt, word je steeds onzekerder. En zo stapelen de problemen zich op. Met goedbedoelde adviezen komen mensen er niet uit.

Anna raakt in paniek en vraagt haar moeder het bedrag voor te schieten, dat kan gelukkig, maar haar moeder heeft ook niet veel geld en Anna moet dit bedrag zo snel mogelijk terugbetalen. Ze sluit een betalingsregeling af met haar moeder.
Maar de consequentie van dit alles is dat Anna niet meer rond kan komen en op papier 15 euro per maand teveel bestedingsruimte heeft om gebruik te mogen maken van de Voedselbank. Ze belt ze op om te vragen om hulp, maar wordt afgewezen.


Uiteindelijk kom ik erbij en regel een afspraak bij de Voedselbank, ik wil praten over persoonlijke omstandigheden en niet over "de regels". Anna krijgt 6 maanden ondersteuning.

Dit zorgt ervoor dat zij haar rekening kan afbetalen. Ik help haar ook om een nieuwe zorgverzekering in het collectief met de gemeente af te sluiten. Ze wist niet dat dit bestond.


Mijn punt: waarom kijkt de Voedselbank niet naar de omstandigheden? Waarom krijgt Anna pas hulp als ik erbij kom en zwaai met mijn visitekaartje?

Even een rijtje:

- 151.000 mensen krijgen eten van de voedselbank.

- In 2018 waren er 1.4 miljoen huishoudens met financiële problemen.

- Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2.1 personen, het gaat dus om ongeveer 3 miljoen mensen.

- huishoudens met schulden kosten de samenleving jaarlijks 11 miljard euro.


Meer weten over schulden, schuldinning via deurwaarders als verdienmodel voor de opdrachtgever en armoede in Nederland? FTM heeft een mooi dossier aangelegd, zeker het lezen waard! https://tinyurl.com/fm26r64u


30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe onduidelijke afspraken tot een flop kunnen leiden

M. had de mazzel en de pech de eerste te zijn die aan de slag ging in de kinderopvang. Zoals jullie wellicht weten is er een tekort aan pedagogisch medewerkers. Tegenwoordig moet je minimaal MBOniveau

Het verhaal van Ron

Achtergrond Ron had een ruwe periode achter de rug, jarenlang levend op straat na het ontwikkelen van psychische problemen tijdens zijn tijd in het leger. Hij kreeg een kans op een nieuw begin toen ee

Het verhaal van Marco

Achtergrond Marco werkte via een Sociale Werkvoorziening (SW) indicatie op diverse plekken: een kinderboerderij, bij de brandweer, en op een middelbare school, op al deze plekken ben ik zijn jobcoach

Commenti


bottom of page