top of page

Hoe klink je zelfverzekerder op je werk?

Ik ben zelf een groot voorstander van optionele vergaderingen, denk je dat een vergadering geen toegevoegde waarde gaat hebben voor jou? Meld je dan af.

 

Organiseer jij een vergadering? Laat mensen weten dat de vergadering optioneel is — Zit je vervolgens alleen? Dan kan de vergadering een mail zijn.

Hoe klink je zelfverzekerder op het werk: 10 eenvoudige tips

 

1.      Verontschuldig je minder. Als je je werk doet, is er niets om je voor te verontschuldigen. In plaats van "sorry voor de vertraging", zeg "bedankt voor je geduld". Stop met "sorry" zeggen wanneer je geen echte fout hebt gemaakt.

  

 

2.      Accepteer complimenten. Vind je het lastig om een compliment te krijgen? Zeg jij dan wel eens”oh het was niets” of “ik had het niet kunnen doen zonder [random name]”?

  

Dit helpt je niet! Zeg gewoon "Dank je!" of "Ik ben blij dat te horen."

3.      Praat op de helft van je normale snelheid. Langzaam praten verhoogd je aanzien en straalt vertrouwen uit. Dit is een leerdoel van mij, als je mij kent weet je dat ik ratel.

4.      Neem pauzes. Een stilte hoeft niet te worden opgevuld met jouw stem. Zelfverzekerde mensen voelen zich comfortabel met stilte en vinden het niet ongemakkelijk. Laat die stilte even gaan. (dit is heel effectief tijdens coaching, want anderen willen stilte heel graag opvullen).

5.      Wees directer bij het vragen om dingen. Wanneer je iemand om een gunst vraagt, begin dan niet met “Sorry, heb je een moment?” of “Ik haat het echt om je te onderbreken...”. Kom meteen ter zake en ga er niet van uit dat je een last bent.

6.      Stop met jezelf neerhalen op het werk - zelfs als het een “grap” is. Zelfspot zoals "Ik ben hier zo slecht in haha" of "Ik ben echt een kluns, maar..." kan grappig zijn, maar ondermijnt je geloofwaardigheid. Mensen zullen internaliseren dat je niet veel van jezelf denkt, zelfs als je heel goed bent in je werk.

7.      Stop met het gebruik van 'misschien'. Vermijd "Misschien kunnen we overwegen..." of "Misschien is het mogelijk om...". Vind jij iets een goed idee, zeg het dan. Misschien klinkt onzeker en nodigt mensen uit om je ideeën te bekritiseren.

8.      Zeg “dit is wat ik kan doen” in plaats van “nee”. Kan je iets niet doen? Draai het dan om naar wat je wel kunt doen. Bijvoorbeeld: "Ik kan dit nu niet doen, maar ik kan je in contact brengen met [random name] die je waarschijnlijk kan helpen..."

9.      Stop met “snap je?” zeggen telkens als je iets uitlegt. Het klinkt alsof je twijfelt aan je eigen uitleg. Sluit af met: “Is er iets dat ik opnieuw kan uitleggen?” in plaats daarvan.

10.   Gebruik minder opvulwoorden. Vervang “uh”, “zoals”, en “je weet wel” met pauzes. Dit is een hele moeilijke, maar het wordt gemakkelijker na verloop van tijd.

 

Wat zou jij nog meer zeggen tegen iemand die zelfverzekerder wil klinken? Zelfs als ze zeggen dat ze een introvert zijn?

 

Voor op de boekenlijst: 48 wetten van macht Ik lees deze op het moment!

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe onduidelijke afspraken tot een flop kunnen leiden

M. had de mazzel en de pech de eerste te zijn die aan de slag ging in de kinderopvang. Zoals jullie wellicht weten is er een tekort aan pedagogisch medewerkers. Tegenwoordig moet je minimaal MBOniveau

Comments


bottom of page