top of page
  • Foto van schrijverEvaline

Het verhaal van Ron

Achtergrond


Ron had een ruwe periode achter de rug, jarenlang levend op straat na het ontwikkelen van psychische problemen tijdens zijn tijd in het leger. Hij kreeg een kans op een nieuw begin toen een werkgever, bekend met Rons vader, hem uitnodigde om te komen werken.

 

Aanpak en Begeleiding


Ron was ontzettend blij dat hij kon werken. We vroegen succesvol een indicatie aan en voor het eerst in zijn leven kreeg hij een contract. Ik heb nog een foto gemaakt van de ondertekening die hij trots boven zijn bed heeft gehangen. Alles liep op rolletjes!

Hij had eindelijk een vaste plek gevonden, ver weg van de onzekerheid van het straatleven.

Op een dag verscheen Ron te voet op zijn werk verscheen, bewerend dat zijn fiets gestolen was. Zijn wazige blik wekte de argwaan van zijn werkgever, die door vragen te stellen ontdekte dat Ron zijn gehele inboedel had verkocht - inclusief de tablet van zijn woonbegeleider - om drugs te kopen.

 

Uitdagingen en Ondersteuning


Deze terugval was niet de eerste; het patroon herhaalde zich elke keer als de "R" in de maand zat.

De dealers, die Ron kenden, wisten van zijn zwakte, en zijn verstandelijke beperkingen en stonden dus onophoudelijk voor zijn deur. Ron kon geen weerstand te bieden. Gealarmeerd door de situatie, werd ik ingeschakeld. Mijn eerste stap was om direct contact op te nemen met Rons ouders, die vervolgens de huisarts inschakelden. Dezelfde middag nog zaten Ron en ik bij de Brijder, een gespecialiseerde instantie voor verslavingszorg.

 

De rol van de Jobcoach


Als jobcoach ben ik er niet alleen om werkgerelateerde ondersteuning te bieden, maar ook om een veilige haven te zijn in tijden van crisis. Ik kon snel het netwerk van Ron inschakelen en de juiste hulp vinden. Erger is voorkomen die dag. Hij is 1 maand ziek thuis geweest, een tijd waarin hij de nodige ondersteuning kreeg. En daarna hebben we afspraken gemaakt met de Brijder om hem voor periodieke controle langs te laten komen. (Plassen in een potje)

 

Tot de dag van zijn overlijden heeft hij daarna weer goed kunnen functioneren. Helaas is hij 2 jaar later overleden.

 

Reflectie


Herstellen van psychische problemen, in combinatie met een (latente) drugsverslaving en verstandelijke beperking is complex. Ik handel in dergelijke situaties vanuit een human holistic approach, waarbij ik verder kijk dan alleen de werkvloer. Dankzij de snelle reactie en samenwerking met betrokken partijen was Ron slechts twee maanden 'uit de running'. Hier zie je weer hoe belangrijk een sociaal netwerk is en een begripvolle leidinggevende.

 

Heb je iemand in gedachten die baat zou hebben bij dit verhaal of zoek je zelf ondersteuning? Neem contact op - samen vinden we een weg vooruit.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe onduidelijke afspraken tot een flop kunnen leiden

M. had de mazzel en de pech de eerste te zijn die aan de slag ging in de kinderopvang. Zoals jullie wellicht weten is er een tekort aan pedagogisch medewerkers. Tegenwoordig moet je minimaal MBOniveau

Het verhaal van Marco

Achtergrond Marco werkte via een Sociale Werkvoorziening (SW) indicatie op diverse plekken: een kinderboerderij, bij de brandweer, en op een middelbare school, op al deze plekken ben ik zijn jobcoach

Комментарии


bottom of page