Falen als Leermoment
In mijn eigen leven pas ik dezelfde principes toe.
· Aan de eettafel vraag ik mijn dochter regelmatig wat er die dag niet is gelukt. Dit moedigt haar aan om risico's te nemen en nieuwe dingen te proberen zonder bang te zijn voor de uitkomst. Ze leert dat falen niet het einde is, maar een stap in het leerproces.
· Hetzelfde principe pas ik toe op de mensen die ik begeleid. Ik moedig ze aan om zoveel mogelijk afgewezen te worden. Elke afwijzing is een les, een kans om te reflecteren en te verbeteren. Elke afwijzing brengt hen een stap dichter bij de baan die wel de juiste match is.
Praktische Tips voor Omgaan met Falen
1. Daar is ‘ie weer: Verander je mindset: Probeer dingen, steek je hand op om wat te zeggen tijdens een vergadering! Ga naar een netwerk event en praat met 5 mensen die je niet kent! Pak een hobby op waarvan je denkt dat je het niet kan! Solliciteer op een functie die te hoog gegrepen is! Oefen met falen, je kan het!
2. Vier je mislukkingen: Doe net als Blakely’s vader en moedig jezelf en je omgeving aan om open te zijn over mislukkingen. Hierdoor wordt falen minder erg en komt je focus meer te liggen op groei en innovatie.
3. Reflecteer en verbeter: Leer reflecteren! (das echt nog niet zo makkelijk) Neem de tijd om na te denken over je mislukkingen. Wat ging er mis? Wat kun je de volgende keer anders doen?
4. Blijf proberen: De enige manier om echt te falen is door het niet te proberen. Wees moedig, neem risico's en blijf proberen. Elk mislukt experiment brengt je dichter bij succes.
Conclusie
Falen is onvermijdelijk, maar het is ook een essentieel onderdeel van groeien en leren. Door falen te omarmen en te zien als een kans om te leren, kunnen we onze angsten overwinnen en groeien. Zoals Sara Blakely's vader ons leerde, is de echte mislukking het niet proberen.
Dus, heb jij deze week al gefaald? Of staat er falen op de planning?
Comments