top of page

Werk of Passie?

Voor velen is werk namelijk niet hun passie. En dat is ok.


Het betekent ook niet dat je je dromen moet opgeven, maar wel dat je realistisch moet zijn over je mogelijkheden en kansen. Zoek zingeving in hobby's, in activiteiten waar je echt van geniet, zonder de druk dat dit ook je werk (en je inkomen) moet zijn.
De realiteit van werk en passie


Veel mensen dromen van een carrière die precies aansluit bij hun passie of hobby. In theorie klinkt dat geweldig, maar de praktijk is vaak anders. Maar hoeveel mensen kunnen daadwerkelijk leven als kunstschilder? En hoeveel mensen vinden een plekje als designer? Of als archeoloog? We willen allemaal voldoening uit ons werk halen, maar het idee dat werk altijd leuk en inspirerend moet zijn, is simpelweg niet haalbaar voor iedereen. Sterker nog, ik denk dat het voor de meeste mensen niet is weggelegd.


Als ik alleen al kijk naar mezelf, mijn droom was altijd pianist worden, of op zijn minst in de muziek werken. Maar daarvoor moet je oefenen, concerten geven, en die inzet had ik niet toen ik 16 was. In geen miljoen jaar had ik kunnen bedenken dat ik jobcoach zou worden, ik kende dat hele woord niet.


Kim's verhaal


Nog even terug komende op Kim. Kim is voor mij een voorbeeld van hoe de realiteit van werk botst met een droom. Haar droom om designer in de gaming industrie te worden is tof, maar ze dealt met veel gedoe die jarenlange hulp nodig hebben. Zelfs al help ik haar bij elke stap, dan nog lukt het niet, omdat ze denkt dat het haar dan aan komt vliegen zonder ervoor te hoeven werken.


Kim werkt nu in een winkel en gebruikt haar vrije tijd om te gamen. Dit was voor haar best even teleurstellend, maar dat is soms hoe het is.


Werk om te leven


Voor de meeste mensen is werk een middel om een doel te bereiken: financiële stabiliteit en een zekere levensstandaard. Het hebben van een baan die niet je passie is betekent niet dat je gefaald hebt. Juist omdat je een stabiel inkomen hebt, kun je je dromen buiten het werk vervullen. En wie weet wordt dat dan nog eens je werk. Of je stelt je droom bij en vindt een nieuwe droom, net als ik, en start je je eigen bedrijf. Who knows!
Zingeving buiten je werk


Je kan zoveel doen om een snufje zingeving toe te voegen:

  • Vind een hobby: Of het nu extreem strijken, schilderijen van de kringloop pimpen, kerstballen maken van strijkkralen of iets totaal anders is, er is altijd iets wat je hart sneller doet kloppen.

  • Vrijwilligerswerk: Doe iets goeds voor de wereld! Zet je in voor een goed doel of organisatie die je aanspreekt en voel de voldoening van anderen helpen. Staat nog goed op je CV ook!

  • Sociale activiteiten: Chill met vrienden en familie! Geniet van evenementen, spelletjesavonden, of gewoon een gezellig etentje.


En probeer voor een balans te zorgen: geeft je werk je geen voldoening? Zorg er dan voor dat je in ieder geval leuke collega’s hebt. Of dat het goed betaald.


Heb je dat allemaal niet, dan is het tijd om een nieuwe baan te zoeken, en in de huidige markt moet dat voor iedereen, met of zonder hulp, te doen zijn.

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page