top of page
  • Foto van schrijverEvaline

Het verhaal van Marco

Achtergrond

Marco werkte via een Sociale Werkvoorziening (SW) indicatie op diverse plekken: een kinderboerderij, bij de brandweer, en op een middelbare school, op al deze plekken ben ik zijn jobcoach geweest.

 

Aanpak en Begeleiding:


  1. De eerste keer, ik was nog nat achter de oren, kende ik Marco nog niet. Wat had het handig geweest als er een document was om waarin beschreven stond waar ik rekening mee zou moeten houden. Omdat ik bij de eerste werkgever nog niet voldoende ervaring had als jobcoach, sloeg ik een cruciale stap over: waaraan herkennen we het als het niet goed gaat met je? Het stuk vooraf signaleren pakte ik bij het tweede gesprek wel op.

  2. Bij de tweede werkgever kende ik Marco al een stuk beter. Tijdens het gesprek heb ik hem gevraagd aan de werkgever te vertellen wat zijn beperking is. Ik gooide het gesprek open, alle taboes van tafel! Hij vond dit moeilijk, maar toen hij zag dat de werkgever onwijs respectvol reageerde, durfde hij meer te vertellen. De basis voor de vertrouwensband was gelegd. Ik had vooraf contact gezocht met zijn vrouw Emmy, en ik ben bij ze op de thee geweest. Op de thee klinkt heel sociaal, en dat is het ook gedeeltelijk. Maar één van de achterliggende redenen om daar te zijn is om te zien hoe de dynamiek thuis is en hoe het huis eruit ziet. Maar ook hier had ik, door gebrek aan kennis en ervaring, één cruciale stap overgeslagen. Het vastleggen van het takenpakket. Voor veel mensen met een arbeidsbeperking is dit een heel belangrijke stap. Je bakent de taken af.

  3. Na 4 jaar “mislukte” ook de tweede werkplek. Hij ging weer werken binnen de muren van de sociale werkplaats.

  4. En toen kwam hij op een middelbare school. Ik sloeg geen stap meer over. Had inmiddels vele jaren ervaring als jobcoach.

 

-        Ik daagde Marco uit te vertellen waarom hij een SW indicatie had.

-        Samen met de werkgever bespraken waar we aan kunnen herkennen dat het niet goed gaat met Marco.

-        Hij had een onwijs duidelijk takenpakket, die elke dag hetzelfde was.

-        Ik had een appgroep met Marco, zijn vrouw en zijn direct leidinggevende.

 

En toch, wederom na 4 jaar lukte het niet meer. Er was bij alle plekken sprake van een verandering. Bij de laatste werkplek, een middelbare school, kwam er een nieuwe doelgroep leerlingen bij: probleemjongeren en jongeren van het MLK.


Marco voelde zich onveilig, maar hij zette de schouders eronder. Hij dacht de hele dag na over hoe hij het zou aanpakken. Hij dacht na over hoe hij de politie bij deze jongeren moest betrekken. Hoe de school niet voldoende deed om deze jongeren onder de duim te houden. Het hield hem dag en nacht wakker. Hij liep rondjes in zijn hoofd.


En toen vond hij een houten mes op een stoel. Hij raakte in paniek. Hij hield onsamenhangende verhalen richting de leidinggevende. Hij stortte in. Ik werd gebeld.

Preventief hebben we Marco ziekgemeld. Ik heb contact gezocht met zijn vrouw en samen hebben we besloten psychische ondersteuning te zoeken.

 

Uitdagingen en Ondersteuning


Toen grote veranderingen op de middelbare school plaatsvonden, had dit een directe impact op Marco's geestelijke gezondheid. Zijn slaapproblemen en nachtelijke onrust waren tekenen van de negatieve invloed die deze veranderingen op hem hadden. Zijn vrouw ging eraan onderdoor. Het inschakelen van een psychiater was een noodzakelijke stap.

 

De rol van de Jobcoach:Als jobcoach was ik de lijm die alles samenvoegde. Ik had die dagen een dagtaak aan de begeleiding van Marco. Marco gaf toestemming aan mij om samen met Marco en zijn vrouw de psychiater te bezoeken. Dat klinkt onconventionele, maar mijn credo is altijd: heeft deze taak te maken met het werk van iemand? Is het antwoord ja? Dan doe ik mee. Dat is voor mij de rol die een jobcoach kan spelen in de ondersteuning van werknemers met psychische klachten.

 

Reflectie


Dit voorbeeld benadrukt het belang van een holistische benadering in jobcoaching, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de vaardigheden en taken van de werknemer, maar ook naar de psychosociale aspecten van hun werk en leven. Door actief betrokken te zijn en me flexibel op te stellen en natuurlijk buiten de lijntjes te denken, kon ik de juiste ondersteuning bieden aan Marco. Het illustreert hoe een aangepaste aanpak kan bijdragen aan het succes en welzijn van mensen met stemmingsstoornissen in de werkomgeving.

 

En? Herken jij de stoornis die Marco heeft?

 

Wil je meer weten? Of zoek je zelf hulp? Je mag me altijd bellen.

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Hoe onduidelijke afspraken tot een flop kunnen leiden

M. had de mazzel en de pech de eerste te zijn die aan de slag ging in de kinderopvang. Zoals jullie wellicht weten is er een tekort aan pedagogisch medewerkers. Tegenwoordig moet je minimaal MBOniveau

Het verhaal van Ron

Achtergrond Ron had een ruwe periode achter de rug, jarenlang levend op straat na het ontwikkelen van psychische problemen tijdens zijn tijd in het leger. Hij kreeg een kans op een nieuw begin toen ee

댓글


bottom of page