top of page
  • Foto van schrijverEvaline

DSM

Is het kinky? Nee! Het is Autisme!


Chantal

De afgelopen maanden begeleid ik Chantal. Zij werkt bij de Deen en dat doet ze erg goed. Op dit moment staat ze bij de mandjes, die ze aanneemt van klanten en schoonmaakt voor een volgende klant.


Chantal is een schat van een meid, altijd vriendelijk en met een grote glimlach begroet ze iedereen die de winkel inkomt. En de gesprekken die ik met haar heb zijn altijd erg leuk. Omdat we een vertrouwensband hebben heeft ze mij haar hele geschiedenis verteld, ook de dingen die niet leuk waren of waar ze tegenaan loopt. Ik had natuurlijk wel al door dat ze weinig vriendschappen heeft en vooral naar dieren trekt en ik merkte ook wel dat ze zich soms minder goed voelt dan dat ze aan mij laat zien, maar ik denk dat veel mensen dat wel hebben.


Zelf voelde ze alleen altijd dat er iets niet helemaal klopte en daarom heeft ze een test gedaan. Zo is ze erachter gekomen dat ze een vorm van autisme heeft.


Autisme bij vrouwen, herken jij het?

Ik begeleid wel vaker mensen met autisme, meestal zijn dit mannen waar bij ik al heel snel doorheb dat er sprake kan zijn van autisme. In dit geval gaat het om een vrouw, en wat veel mensen niet weten is dat autisme onder vrouwen vaak niet of veel later opgemerkt.


Waarom wordt het dan later opgemerkt? Omdat vrouwen vaak een manier hebben gevonden om hun sociale en communicatieve beperkingen te compenseren, ze hebben dit afgekeken van andere mensen en moeten heel hard werken om gewoon over te komen.


Comorbiditeit

Ook is bij hen vaak sprake van comorbiditeit. Tegenwoordig, met corona, horen we dit woord erg veel en het betekend in dit geval dat autisme bij vrouwen vaak met andere klachten gepaard gaat, zoals depressiviteit, vermoeidheid en heel veel piekeren. Bij Chantal is het zo dat ze nu niet fulltime kan werken en na haar werk moet slapen.


Om autisme bij vrouwen te herkennen is het daarom heel belangrijk dat we letten deze compensatiemechanismen, klachten van overbelasting, sensorische overgevoeligheid en het hebben van moeite met veranderingen.


Onderzoek

Bijzonder is het dan ook dat er eigenlijk amper onderzoek naar gedaan is. Natuurlijk wel naar autisme, maar dit richt zich vooral op mannen, bij hen is het vaker makkelijk vast te stellen. Onderzoek naar autisme bij vrouwen is er amper.


Hier kwam ik achter doordat ik altijd onderzoek doe naar de achtergrond en de begeleidingsbehoefte van iemand, want mijn doel is altijd om iemand verder te helpen.


Links

Wil jij hier ook meer over weten? Ik deel hieronder wat interessante links met je!


Dit zijn de onderzoekvragen in een autisme onderzoek: link

Hier lees je meer over hoe een onderzoek in zijn werk gaat + de ervaring van iemand: link

Het verschil tussen autisme bij mannen en vrouwen: link

Waarom vrouwen autisme camoufleren: link

Interview met vrouwen waarbij autisme pas later werd ontdekt: link

ASS bij vrouwen: link

autisme bij vrouwen, hoe herken je het? De Jobcoach uit Zaandam begeleid vrouwen met autisme

66 weergaven0 opmerkingen

תגובות


bottom of page